Jedzeniadorzeczy.pl - smakołyki w CK "Zamek"
2014-02-18  11:00
"W kuchni wspaniała jest możliwość kreacji, eksperymentowania i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Nad wyraz miły jest moment, w którym starania te są doceniane." Zgadzacie się?
Autorzy: Łukasz Wasyliszyn i Michał Wacław – lubimy ukuty przez nas termin “kulinarze”, żeby trochę z przekory podkreślić, że nasz blog kulinarny prowadzony jest przez dwóch heteroseksualnych mężczyzn, a nie kobiecą rękę, jak to zwykle bywa w kulinarnej blogosferze.
Miejsce działania: Wrocław (zazwyczaj) – obaj tutaj się urodziliśmy i mieszkamy, nasze miasto i jego historia nieodmiennie nas fascynuje.
Geneza bloga: Najpierw była fascynacja gotowaniem, zgłębianie tej dziedziny wiedzy, nie tylko jeśli chodzi o przepisy, ale i o kontekst kulturowy jedzenia. Potem były zachwyty gości, znajomych, konsumujących przygotowane potrawy. I pytania: czemu nie macie restauracji? Restauracji z przyczyn obiektywnych na razie mieć nie możemy, ale możemy mieć bloga. Czuliśmy też potrzebę pokazania nieco innej estetyki w polskiej blogosferze kulinarnej.
W kuchni wspaniała jest możliwość kreacji, eksperymentowania i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Nad wyraz miły jest moment, w którym starania te są doceniane.
Misja / cele / historia: Jako że nasz blog narodził się z pasji, pragniemy podzielić się tą pasją. Lubimy rozmawiać o jedzeniu, gotowaniu, tak samo jak lubimy tworzyć tego bloga. Gotowanie tylko dla siebie to połowa przyjemności, dopiero wśród ludzi nabiera sensu. Stąd równie chętnie uczestniczymy w spotkaniach kulinarnych “w realu”, jak i zdarza nam się je organizować. Chcemy dzielić się zamiłowaniem do smaku i prawdziwej kuchni, niekoniecznie skomplikowanej. Nasze przepisy bywają łatwe i nieco bardziej złożone, oczywiście bez żadnej chemii. Kostkom mówimy nie – nasze hasło to NFC (no food compromise). Hołdujemy również blogerskiej zasadzie non profit – na naszym blogu nie zamieszczamy reklam.
Kuchnia Breslau:
Prezentacja „Kuchnia Breslau” tandemu wrocławskich Kulinarzy po raz pierwszy została przedstawiona na scenie kulinarnej Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 2013.
W nieco zmienionej formie chcemy wrócić do tego tematu podczas śledzika w zamku.
Panowie opowiedzą o wrocławskich, przedwojennych pijalniach, restauracjach i browarach oraz zaprezentują archiwalne zdjęci i receptury dań podanych do piwa.
Prezentacje zakończy uczta breslauerskich smaków, będziemy degustować piwo oraz
- Breslauer Häckerle (przekąska cechu wrocławskich rzeźników) - najpopularniejsza w Breslau przekąska piwna; bardzo charakterystyczny smak śledzi solonych z boczkiem wędzonym i ogórkami kiszonymi
- Schlesische Häckerle
Obie przekąski (sałatki) podane na pieczywie – do spożycia bez sztućców.
Dodatkowo dla każdego uczestnika przewidziany będzie mini precel z kminkiem, taki jak spożywany był masowo w dawnym Breslau – piwny klasyk z Breslau
Więcej o imprezie tutaj.
----
Źródło: Centrum Kultury "Zamek", materiały prasowe.