Pokazy kuchni Dolnośląskiej na Pergoli

2014-07-03  12:22

W wybrane soboty lipca i sierpnia na Pergoli odbędą się pokazy gotowania na żywo, prowadzone przez Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni Hotelu Plaza

 

Tematy prezentacji kuchni dolnośląskiej:

  • Przedwojenna Kuchnia Lwowska
  • Ryby ze stawów Milickich – jesiotr, sum, karp
  • Pstrąg Kłodzki – świeży i wędzony
  • Sery zagrodowe w potrawach na zimno i gorąco
  • Dolnośląska wieprzowina w nowoczesnej aranżacji
  • Zdrowe potrawy – diety – mity i prawdy
  • Zaproszenie do wspólnego gotowania – kuchnia improwizowana

 

Informacje ogólne:

Czas trwania pokazu: 2 godziny (16.00-18.00)

Podczas jednego pokazu przygotowane będą zawsze 2 potrawy.

Wykonanie 1 talerza prezentacyjnego + dla około10 osób - poczęstunek

 

Pokazy gotowania przygotuje Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza, prezes Dolnośląskiej Akademii Smaku i Tradycji DOTIS, członek kapituły przyznające znak kulinarnego Dziedzictwa na Dolnym Śląsku, laureat wielu konkursów gastronomicznych m.in., I miejsce w konkursie Olimpiada Smaku w 2008 roku, II miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski w 2008 roku, prekursor w tworzeniu menu kuchni dolnośląskiej.

Pokazy podkreślać będą walory kuchni regionalnej opartej o produkty dolnośląskie. W czasie prezentacji zaproszeni goście – specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego  opowiedzą o zdrowym żywieniu, dziejach kuchni dolnośląskiej oraz mitach i prawdach różnorodnych diet.

Jarmark produktów dolnośląskich wyróżnionych znakiem „Kulinarne Dziedzictwo”  godzinach 14.00-20.00. Najlepsi producenci żywności sprzedawać będą swoje wyroby.

 

Chcesz wiedzieć więcej na temat dolnośląskiej kuchni? Zapraszamy tutaj.

----

Źródło: materiały prasowe organizatora.  

Powiązane wydarzenia

Lato na Pergoli

https://www.traditionrolex.com/30