Pokazy kuchni Dolnośląskiej na Pergoli
2014-07-03  12:22
W wybrane soboty lipca i sierpnia na Pergoli odbędą się pokazy gotowania na żywo, prowadzone przez Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni Hotelu Plaza
Tematy prezentacji kuchni dolnośląskiej:
- Przedwojenna Kuchnia Lwowska
- Ryby ze stawów Milickich – jesiotr, sum, karp
- Pstrąg Kłodzki – świeży i wędzony
- Sery zagrodowe w potrawach na zimno i gorąco
- Dolnośląska wieprzowina w nowoczesnej aranżacji
- Zdrowe potrawy – diety – mity i prawdy
- Zaproszenie do wspólnego gotowania – kuchnia improwizowana
Informacje ogólne:
Czas trwania pokazu: 2 godziny (16.00-18.00)
Podczas jednego pokazu przygotowane będą zawsze 2 potrawy.
Wykonanie 1 talerza prezentacyjnego + dla około10 osób - poczęstunek
Pokazy gotowania przygotuje Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza, prezes Dolnośląskiej Akademii Smaku i Tradycji DOTIS, członek kapituły przyznające znak kulinarnego Dziedzictwa na Dolnym Śląsku, laureat wielu konkursów gastronomicznych m.in., I miejsce w konkursie Olimpiada Smaku w 2008 roku, II miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski w 2008 roku, prekursor w tworzeniu menu kuchni dolnośląskiej.
Pokazy podkreślać będą walory kuchni regionalnej opartej o produkty dolnośląskie. W czasie prezentacji zaproszeni goście – specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego opowiedzą o zdrowym żywieniu, dziejach kuchni dolnośląskiej oraz mitach i prawdach różnorodnych diet.
Jarmark produktów dolnośląskich wyróżnionych znakiem „Kulinarne Dziedzictwo” godzinach 14.00-20.00. Najlepsi producenci żywności sprzedawać będą swoje wyroby.
Chcesz wiedzieć więcej na temat dolnośląskiej kuchni? Zapraszamy tutaj.
----
Źródło: materiały prasowe organizatora.