Historia poprzez zmysły w Górach Sowich

2014-06-17  12:01

I Festiwal Kuchni Polowych pod hasłem odbędzie się 21 czerwca pod hasłem "Historia poprzez zmysły-Węch i Smak". Nowa walimska impreza cykliczna

 

 

Zapraszamy na niesamowitą podróż w czasie do świata, którego już nie ma. Wszystkie potrawy przygotowane są na oryginalnych przepisach z ubiegłego wieku. Gotujemy bez lodówek i prądu pod gołym niebem.

Jak mawiał Napoleon Bonaparte Armia maszeruje na żołądkach. Zapraszamy do zasmakowania pieskiego frontowego wiktu armii carskiej, cesarskiej, napoleońskiej czy też armii Ludowego Wojska Polskiego.

Niespodzianką będzie prawdziwa kuchnia polowa z 1907 roku oraz załogi kuchni polowych w przebraniach z epoki. Cytując frontowych dowódców: "żołnierz najedzony nie tylko ma lepsze morale ale i lepiej wysadza wroga w powietrze".

Wojska wydadzą 1000 porcji wiktu bez pobierania zapłaty!

 

Rozpoczęcie festiwalu 21 czerwca 2014 -Zajazd Hubert w Walimiu o godzinie12.00

Organizatorami festiwalu są magazyn Wiedza i Życie Inne Oblicza historii, Zajazd Hubert, Fundacja "Świat, którego już nie ma" oraz Gmina Walim i Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.

----

Źródło: materiały prasowe organizatorów. 

https://www.traditionrolex.com/30